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Question:

The fact that listing broker is in an NAR MLS is significant, however, this answer will analyze the 
question assuming that either version of the listing agreement was used.  When a listing broker is 
a member of an NAR MLS, this means that listing broker likely used a Form 1A SWF for the listing.  
Form 1A SWF does not include any language for making an offer of compensation to a BB.  Thus, 
if seller offered compensation to a BB, seller did so with language supplied by the listing firm.  
Whether BB firm has a claim to the amount of compensation seller offered versus the amount 
that buyer and seller agreed in the PSA depends upon the language used in the seller's offer of 
compensation.  It is unlikely that LB's language included any prohibition on seller negotiating for 
a lower amount.  While that prohibiting language exists in the NWMLS listing agreement, it does 
not exist in the boiler plate language of Form 1A SWF.  Assuming seller's offer of compensation to 
BB did not include language prohibiting seller from modifying the amount of compensation, then 
seller and buyer were free to negotiate for reduced compensation.  That is what buyer and seller 
did in paragraph 17(b) of Form 21.  When seller countered buyer's offer to reduce the amount of 
compensation seller would pay BB and buyer accepted seller's counter, the parties had a binding 
agreement regarding compensation.  Based on the facts presented, assuming seller listed using 
a Form 1A SWF, seller owes BB compensation in the amount identified in paragraph 17(b) and not 
the amount identified as seller's offer of compensation in paragraph 17(a).
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We represented the seller. Seller was offering X% to a BB. Buyer brought offer significantly less 
than asking price. The seller changed the compensation in section 17(b) from X% to 1.5% less 
than X and initialed/sent back to buyer's agent while accepting the lower price. Buyer's agent 
had their buyer's initial the change and email back to our listing broker. Seemed clean and 
understood without any issues or complaint from buyer's broker. Now, buyer's broker's DB is 
complaining that they are still owed the additional 1.5% compensation even though buyer and 
seller agreed to lower commission in 17(b). Question, Does buyer's broker's DB have any legal 
standing to demand the additional 1.5% of compensation when they did not provide complaint 
during the PSA negotiations and both buyer and seller agreed to reduction in commission?

Answer:
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If the seller listed using the Form 1A, the analysis would be slightly different although the same 
ultimate conclusion would be true, based on the facts presented.  Form 1A includes language 
prohibiting seller from modifying or withdrawing the offer of compensation once buyer makes 
an offer to purchase seller's property and for three days following buyer's notice that buyer 
intends to write an offer.  However, Form 1A also says that seller's obligation to pay 
compensation to BB is based on seller's offer of compensation unless modified based on the 
terms of a PSA.  In this negotiation, if the seller listed using a Form 1A, buyer could have objected 
to seller's counteroffer reducing the BB compensation and forced a negotiation around the 
purchase price only.  However, it appears that buyer did not object and instead chose to 
negotiate seller's payment of BB compensation. With that, seller's obligation to pay BB 
compensation is based on the negotiation of the parties rather than seller's original offer.  This 
outcome is consistent with Form 1A (lines 64-65).

The Legal Hotline Lawyer does not represent Washington REALTORS® or its members. The advice contained herein does not constitute 
legal counsel. To browse through our database of past Q&A’s, visit warealtor.org/legal-hotline. Attorney Annie Fitzsimmons writes the 
Legal Hotline Question and Answer of the Week. This is a WR members-only benefit so you will be prompted to log in with your M1 number 
and password. Your Designated Broker is cc’d on Legal Hotline inquiries.
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Answer Continued...
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